« Ves enrere

El CRN de Fusta i Suro assenyala en Cadena SER les oportunitats de formació del sector

CRN Paterna

El CRN de Fusta i Suro assenyala en Cadena SER les oportunitats de formació del sector

 
El passat 17 d'octubre, en els estudis de Radi València, Cadena SER, es va dur a terme el «Trobades SER» amb el lema «Oportunitats d'Ocupació en el Sector de la Fusta, Fusteria i Moble de la Comunitat Valenciana«. L'esdeveniment va reunir a destacats experts en el sector per a analitzar les necessitats formatives i laborals d'esta indústria en constant creixement.
 
Alejandro Bermejo, president de FEVAMA, Margarita Gomis, CEO de Sigut Fusta, i Celia Ruiz, representant de Labora Generalitat Valenciana i CRN de Transformació i Instal·lació Fusta i Suro, van coincidir que la indústria ha tingut dificultats per a atraure talent i van expressar la importància de motivar a la joventut a interessar-se pel sector.
 
Gomis va emfatitzar el desig de les empreses de brindar formació, ressaltant que les necessitats de subsectors superen la disponibilitat de programes formatius actuals, com és el cas de la construcció d'estructures de fusta. Va fer un cridat a millorar la relació entre empreses i les institucions educatives, tant en Formació Professional (FP) com en les universitats.
 
D'altra banda, Celia Ruiz de Labora, va assenyalar que malgrat comptar amb 14 centres de formació de Fusta i Moble en la Comunitat Valenciana, sempre hi ha vacants. Esta situació s'atribueix al desconeixement entre els joves sobre les oportunitats laborals que ofereix este sector en constant evolució. Així mateix, va animar als joves a interessar-se per formar-se en esta àrea, ja que els permet treballar amb noves tecnologies, abordar aspectes relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i desenvolupar la seua creativitat i habilitats de disseny.
 
Així mateix, Ruiz va ressaltar que en termes d'ocupabilitat, segons les dades proporcionades pel Ministeri d'Educació i FP, al cap d'un any d'haver completat els seus estudis de grau mitjà de fusta i moble, el 45% dels estudiants estan ocupats, xifra que s'eleva al 70% per a aquells que han completat el grau superior. Estos percentatges són notòriament superiors als observats en altres famílies professionals, com a Administració i Gestió o Informàtica i Comunicacions.
 
 
Alejandro Bermejo va destacar la necessitat de perfils bàsics com a «mossos de magatzem i carretoners» i "instal·ladors" autònoms en la indústria. Va ressaltar que un dels atractius principals d'este sector és l'alta taxa d'ocupabilitat i una remuneració competitiva, afirmant que la Comunitat Valenciana lidera en xifres de fabricació i exportació de mobles.
 
D'altra banda, Bermejo va subratllar que el sector de la fusta compta amb atributs molt atractius per a captar l'atenció de la joventut. En primer lloc, destaca per l'automatització que s'han implementat en la majoria dels seus processos, la qual cosa no sols augmenta l'eficiència, sinó que també brinda oportunitats per a endinsar-se en l'àmbit tecnològic.
 
A més, és crucial ressaltar que este sector es caracteritza pel seu fort compromís amb la sostenibilitat ambiental. La consciència ecològica ha crescut exponencialment entre els joves, i la fusta, com a material renovable i biodegradable, s'alinea perfectament amb estos valors. Saber que estan contribuint a un planeta més sostenible i conscient del medi ambient és un estímul important per a atraure als joves a este camp.