notícies

« Ves enrere

Dones desocupades de l'àmbit rural es formen en fabricació de taps de suro amb èxit

Dones desocupades de l'àmbit rural es formen en fabricació de taps de suro amb èxit

Les alumnes del certificat professional de Fabricació de taps de suro conclouen la seua formació

 

Un grup d'aturades de l'àmbit rural de la Serra de Espadán ha completat amb èxit el certificat professional "Fabricació de Taps de Suro". La formació ha sigut finançada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional, i programada per LABORA i el CRN de Fusta i Suro, dins del seu Pla de Treball Anual 2022. S'ha pretés fomentar la seua inserció laboral millorant la seua ocupabilitat amb aquesta formació, impartida per Daniel Hernández.

Durant cinc mesos han rebut 360 hores de formació oficial acreditada, dividida en quatre mòduls teoricopràctics i un de suport a la inserció impartit per l'empresa experta en recursos humans RH en positiu.

El contingut dels mòduls s'ha centrat en la fabricació de taps de suro natural i aglomerat, la seua terminació i un mòdul de pràctiques professionals no laborals en una empresa de fabricació de taps de suro. Les classes teòriques s'han impartit en una aula polivalent de l'edifici Glorieta de Sogorb, gràcies a la col·laboració del seu Ajuntament. El municipi castellonenc compta amb diverses empreses dedicades a l'explotació corchera i elaboració de taps de suro, a causa de la seua proximitat amb el Parc Natural de la Serra de Espadán, conegut per les seues suredes i de llarga tradició corchera.

Les classes pràctiques s'han dut a terme en els tallers de Espadán Corks, una entitat col·laboradora amb experiència professional en el sector del suro, situada a Soneja. Durant les pràctiques formatives a la fàbrica, les estudiants van tindre l'oportunitat de verificar tots els processos de fabricació, des de l'arribada de les panes de suro fins a l'envasament final dels taps per a la seua comercialització.

Primerament se'ls va ensenyar el procés de classificació dels taps segons les seues diferents qualitats i qualitats, detectant i analitzant tots els defectes i problemes existents. Posteriorment, van aprendre a verificar els processos de rentada, blanquejat i tintat dels taps i acabats de suro natural. A més, van conéixer els processos de marcat, tractaments superficials i envasament, el comptatge de taps i l'ús de màquines de marcat a foc.

Al llarg del curs, les alumnes van realitzar visites formatives, començant per Cellers Alcovi i Cellers Vega Palància, dos xicotets cellers familiars situades en Azuebar i Almedíxer (Castelló), respectivament, on van poder comprovar de primera mà la importància de la qualitat dels taps de suro per a l'elaboració i comercialització del vi, coneixent de primera mà l'experiència dels enòlegs i cellerers dels cellers castellonencs.


A més, finalment, van visitar l'única empresa dedicada a la trituració de suro en la Comunitat Valenciana, situada en la localitat d'Eslida. Durant la visita, van poder conéixer els processos de triturat de suro, maquinària específica, característiques tècniques i indústria que existeix, així com la procedència i els usos del triturat de suro.